Neatsiejama Kalėdų dalimi tapo ne tik eglutės ir dovanos, bet ir maistas – mandarinai, kūčiukai, kalėdiniai meduoliai ar imbieriniai sausainiai, imbieriniai meduoliai. Tik paragavęs gali žinoti, kuris kalėdinių meduolių receptas pasirodys jums besąs pats skaniausias, nes juk dėl skonio nesiginčijama. Meduoliai (kalėdiniai) ir kalėdiniai imbieriniai sausainiai būna įvairūs, bet mes siūlome pasigaminti šiuos – skanius, minkštus, primenančius medaus tortą. Nepabijokite užtepti daugiau glajaus, nes jis rūgštokas ir itin dera su meduolio saldumu. Iškeptus gardėsius laikykite sandariame inde. Kalėdiniai meduoliai labai populiarūs Airijoje, Anglijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje.
Jums reikės (10 porcijų):
Glajui:
(Gaminimo trukmė maždaug 45 min.)
Į dubenį supilkite išplaktus kiaušinius, sudėkite medų, cukrų ir sviestą. Padėkite dubenį ant vandens garų ir maišykite, kol ištirps cukrus. Nukelkite nuo garų, supilkite actu nugesintą sodą, greitai išmaišykite, suberkite prieskonių ir vėl išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus, užminkykite minkštą ir prie rankų limpančią tešlą. Jei matote, kad reikia, įberkite dar miltų, bet ne per daug.
20–30 minučių palaikykite tešlą šaldytuve. Vėliau iškočiokite pusės centimetro storio lakštą, išspauskite meduolius formelėmis ir dėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi.
Apie 5 minutes (kol pakils ir gražiai paruduos) kepkite meduolius iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kadangi jie kepa greitai, iš anksto visus paruoškite kepimui – jei lauksite, kol iškeps pirmoji skarda, nespėsite iškočioti tešlos.
Paruoškite glajų dekoravimui – cukraus pudrą, kiaušinio baltymą ir šaukšte vandens ištirpintą citrinos rūgštį maišykite mediniu šaukštu, kol išgausite vientisą glajų. Jei jis labai skystas – įberkite dar cukraus pudros, o jei labai tirštas – įpilkite šiek tiek vandens. Supilkite glajų į konditerinį maišelį ir galite dekoruoti meduolius.
Išlaikykite atstumą, kai dedate meduolius ant kepimo formos, nes kitaip jie gali sulipti.
Meduolių su imbierais per ilgai orkaitėje nelaikykite – jie neturi būti sausi.
Nepražiopsokite akimirkos, kai iškeps meduoliai, kad jie nepradėtų svilti.
Kalėdinius meduolius rekomenduojama kepti, kai iki Kalėdų lieka 2–3 dienos. Jeigu pavyks iškepti teisingai, visą savaitę meduoliai bus skanūs.
Kalėdinius meduolius kepkite su šviesiomis mintimis, būdami geros nuotaikos.
Skanių kalėdinių vaišių!