Visais laikais Kalėdinis stalas būdavo nukraunamas valgiais – buvo tikima, jog nuo vaišių gausos priklausys ir Naujųjų metų gerovė. Tad jau nuo ankstyvo ryto, vos tik nukraustę Kūčių patiekalus, lietuviai ruošdavo naujas Kalėdų vaišes – nuo senų laikų mūsų šalyje mažai kas pasikeitė, todėl ir dabar, artėjant gražiausioms žiemos šventėms, vis dažniau susimąstome, kaip turėtų atrodyti mūsų Kalėdinis meniu.
Kai kurie Kalėdų valgiai išliko populiarūs iki šių dienų, tačiau planuodami šventinį meniu, stengiamės, jog receptai būtų kuo paprastesni. Vis dėlto, didžioji dalis darbo bus atlikta tuomet, kai pasirūpinsime karštu patiekalu – štai keletas paprastų idėjų:
Kepta višta. Vienas lengviausių būdų pateikti keptą vištą – porą dienų palaikyti ją pomidorų padažo ir majonezo marinate. Prieš kepimą siūloma į jos vidų įdėti obuolį, keptą svogūną ir esant poreikiui – pagardinti prieskoniais. Šiam patiekalui daug laiko skirti nereikės, tačiau sotūs liks visi susirinkę svečiai.
Kepta žąsis. Šį paukštį galima paruošti įvairiausiais būdais, tačiau vienas paprasčiausių – iš vakaro ištrinti jį druska, pipirais ir kitais Jūsų mėgstamais prieskoniais. Tiesa, jei norite, kad žąsis iškeptų laiku, iš anksto galite apskaičiuoti jos kepimo laiką – kiekvienam kilogramui tuomet reikės maždaug 45 minučių. Šį patiekalą siūloma nuolat (maždaug kas 20 minučių) pašlakstyti alumi ir praėjus pusei kepimo laiko apversti – padirbėti šiek tiek reikės, tačiau rezultatas tikrai pateisins lūkesčius.
Kalėdų patiekalai neapsiriboja vien tik kepiniais, todėl teks pasirūpinti mišrainėmis ir įvairiausiais šaltais užkandžiais – šiuo atveju šeimininkės dažniausiai neapsiriboja tradicijomis ir svečius stebina netikėčiausiais kulinariniais šedevrais. Tam prireikia ir fantazijos, ir atitinkamų indų, tačiau pasistengti verta – juk norisi, kad patiekalai Kalėdoms būtų patys gardžiausi.