Spanguolių kisielius – tirštas gaivusis gėrimas (logiška, gaminamas iš spanguolių), paplitęs Rytų ir Šiaurės Europoje. Gėrimo pavadinimas kilęs iš slavų kalbų (žodis „кислый“ reiškia „rūgštus“). Pirmuosius kisielius mūsų proproproseneliai gamindavo iš avižų – raugindavo. O štai būtent spanguolių kisielius Kūčioms dažnai patiekiamas kaip vienas iš 12 tradicinių patiekalų. Pagrindiniai iš jų turi simbolinę prasmę, kilusią iš biblinių siužetų, senosios liaudies pasaulėjautos: obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, žirneliai vadinti Marijos arba žmonių ašaromis ir t. t. O štai Ignalinos rajone buvo sakoma, kad spanguolės apsaugo nuo priešų – kad nesugautų ir nesutrintų. Šiais laikais dažnai kisielius verdamas naudojant parduotuvėse parduodamus pusfabrikačius – specialius miltelius.
Bet koks kisielius yra sveikas gėrimas: stiprina imunitetą, padeda nesusirgti peršalimo ligomis bei valo organizmą nuo toksinų. Spanguolių kisielius turi C ir E vitaminų, gali padėti sumažinti šlapimo takų infekcijų riziką.
Kisielius beveik visada verdamas naudojant krakmolą (bulvių arba kukurūzų) – nuo krakmolo kiekio priklauso kisieliaus tirštumas. Jei litrui vandens imsite 3 šaukštus krakmolo, kisielius bus skystas. Analogiškai vidutinio tirštumo kisieliui reikės 4, o itin tirštam – 5 šaukštų.
Spanguolių kisieliaus receptas (4 asm.)
Gaminimo laikas – pusvalandis
Jums reikės:
Kaip gaminti?
Perliekite uogas verdančiu vandeniu ir jas sutrinkite, išspauskite sultis. Išspaudas sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu su cukrumi, pakaitinkite, tačiau neužvirinkite, nukoškite.
Krakmolą atskieskite vandeniu, išmaišius ir toliau po truputį maišant supilkite prie ant mažos ugnies kaitinamų uogų. Nukelkite nuo ugnies ir palikite, kad kiek pravėstų. Tada sumaišykite su likusiomis spanguolių sultimis.
Anksčiau per Kūčias gamindavo ne bet kokį, o būtent avižų kisielių. Jei norite laikytis senųjų tradicijų, bet būti šiuolaikiški, galite jį virti iš avižinių dribsnių. Užpilkite juos vandeniu, užvirinkite ir keletą minučių pavirkite. Kai atvės, nukoškite tirščius, įdėkite duonos plutelių ir pastatykite šiltoje vietoje, kad išrūgtų.
Gardžių Kūčių ir Kalėdų!