Paprastai laikantis senųjų tradicijų Kalėdų išvakarėse Lietuvoje valgoma Kūčių vakarienė iš 12 patiekalų. Vienas iš jų yra silkė. Kūčioms ji ruošiama beveik visada. Kadangi tądien pasninkaujama ir mėsos patiekalai nevalgomi, patiekalai iš silkės Kūčioms suteikia pasninkaujantiesiems sotumo, be to, kaip ir kitų žuvų patiekalai, yra siejami su žvejojusiais apaštalais, žuvies kontūrą ankstyvoji krikščionių bažnyčia naudojo kaip savo simbolį. Silkių patiekalai Kūčioms ir advento penktadieniams lietuvių labai mėgstami ir šeimininkių dažnai gaminami. Turbūt kiekviena šeima žino, kokie Kūčių silkės patiekalai jiems labiausiai patinka, kai kurie receptai perduodami iš kartos į kartą, bet norisi ir pabandyti, paragauti kažką naujo. Toliau pateikiami keli paprasti silkių receptai Kūčioms. Galite juos išbandyti dar prieš šventes, kad žinotumėte, kuri silkė Kūčių stalui jums pasirodė tinkamiausia. O gal patiekalas patiks ir jį gaminsite ne tik šventėms, bet ir kasdienai? Ši silkė gali būti ruošiama ir kaip kalėdinė silkė. Receptai:
Reikės:
Silkę supjaustyti juostelėmis ir sudėti į lėkštę, apipilti citrinos sulčių, cukraus, aliejaus ir smulkintų krapų mišiniu. Galima valgyti iš karto, bet skaniau, kai pusvalandį–valandą ar ilgiau pastovi.
Reikės:
Batoną supjaustyti riekelėmis ir kelias minutes paskrudinti orkaitėje ar sausoje keptuvėje. Burokėlius sutarkuoti, nusunkti skystį ir išmaišyti šlakeliu balzaminio acto, pagardinti pagal skonį pipirais ir druska (jeigu norisi daugiau rūgštelės, galima įspausti šlakelį citrinos sulčių). Silkę supjaustyti į tiek juostelių, kiek yra batono riekelių. Ant kiekvienos riekelės dėti burokėlių, ant viršaus – silkės, galima papuošti žalumynais. Tiekti iš karto, kol batonas nesuminkštėjo nuo burokėlių drėgmės.
Reikės:
Perpjauti avokadą, išimti kauliuką, nulupti žievelę ir supjaustyti. Susmulkinti kiaušinius ir silkę. Viską išmaišyti su majonezu, jogurto ir krapų mišiniu arba ingredientus dėti sluoksniais.