Senais laikais Kalėdų stalas būdavo ypač gausus – ant jo visuomet vyraudavo mėsos patiekalai, kadangi buvo tikima, jog tai užtikrins gerą ateinančių metų derlių. Nors vertybės dabar šiek tiek pakito, vis dėlto, svarstydami, kuo nustebinti susirinkusius svečius, noriai gaminame valgius iš kiaulienos ar kitų mėsos produktų. Siūlome ir Jums išbandyti kelis nesudėtingus receptus, kurie papuoš šventinį stalą ir Kalėdas leis pasitikti sočiai.
Kalėdinis netikras zuikis
Jums reikės:
- Pusė kilogramo kiaulienos faršo;
- 100 g šoninės;
- 1 kiaušinio;
- 1 svogūno;
- 1 valgomojo šaukšto džiūvėsėlių;
- Druskos, pipirų ir muskato.
Gaminimo eiga:
- Į faršą sudėkite šoninę, smulkiai sutarkuotus svogūnus, įmuškite kiaušinį, įberkite džiūvėsėlius, prieskonius ir viską gerai išminkykite.
- Iš gautos masės suformuokite „zuikį“ ir kepkite jį 180 laipsnių temperatūroje kol apruduos paviršius (maždaug 45 minutes) – tam, kad jo apačia neprikeptų, rekomenduojama patiesti kepimo popierių.
- Tiekite jį su bulvėmis, salotomis ar marinuotais agurkais, o jei tai bus stalo puošmena, naudodami pipirus bei lauro lapelius galite suformuoti dar tikresnę zuikio išvaizdą.
Kiaulienos vyniotinis
Reikės:
- 1,2 kilogramo kiaulienos sprandinės;
- 400 gramų grybų;
- 2 morkų;
- 3 skiltelių česnakų;
- Svogūno;
- Druskos ir pipirų.
Paruošimas:
- Sprandinę įpjaukite, bet neperpjaukite jos iki galo – turėtų gautis vienas, bet nelabai storas gabalas. Tuomet pagardinkite ją druska ir pipirais.
- Grybus, morkas ir svogūnus supjaustykite ir sudėkite į keptuvę – pirmiausia kepinkite grybus, tuomet įdėkite morkas ir galiausiai, įdėję svogūnus, uždenkite su dangčiu ir šiek tiek patroškinkite.
- Įdarą tolygiai paskirstykite sprandinėje ir labai tvirtai susukite.
- Įdėkite į kepimo popierių ir pasistenkite išlaikyti vyniotinio formą – tam tiks spaustukai, kuriuos turėtumėte išdėlioti per visą gaminio plotą.
- Valandą laiko kepkite patiekalą 200 laipsnių temperatūroje ir po to palikite atvėsti.
Šaltiena
Prireiks:
- Kilogramo kiaulienos karkos;
- Kelių šimtų gramų kiaulės kulniukų ir uodegyčių;
- 200 gramų vištienos;
- 500 gramų kiaulienos kumpio;
- Svogūno;
- Morkos;
- 4 lauro lapelių;
- 4 skiltelių česnako;
- Druskos ir juodųjų pipirų.
Gaminimas:
- Nuplaukite mėsą, nuskuskite šerelius nuo kulnų, uodegyčių ir viską kuriam laikui palikite pamirkti vandenyje.
- Sudėkite šiuos ingredientus į puodą, įpilkite vandens tiek, kad juos apsemtų ir virkite maždaug valandą laiko, tačiau verdant nepilkite papildomo vandens.
- Praėjus valandai, į tą patį puodą sudėkite morką, smulkintą svogūną, lauro lapelius, juoduosius pipirus ir dar valandai palikite virti.
- Kai mėsa šiek tiek atvės, ją nukaulinkite, smulkiai supjaustykite morką ir nukoškite sultinį.
- Išmeskite svogūnus ir lauko lapus, o mėsą, morkas ir česnaką sudėkite į lėkštę ir užpilkite sultiniu – viską sudėkite į šaldytuvą ir laukite, kol masė sustings.
Nors prie visų šių patiekalų teks šiek tiek paplušėti, Jūsų pastangos tikrai nenueis veltui – valgiai iš mėsos pasotins net ir itin alkanus svečius, o jei pasirūpinsite ir dailiu jų pateikimu, Kalėdų stalas atrodys šventiškai ir skaniai.