Kūčių vakarą daugelis vis dar laikosi senųjų tradicijų ir atsisako mėsos patiekalų – tuomet ant stalo dažniausiai vyrauja žuvis, o ypač silkė. Ji yra vienas pagrindinių pasninko patiekalų, reiškianti Kristaus laimėjimą, tačiau net ir tie, kurie kliaudavosi liaudies išmintimi, žinodavo posakį, kad tie, kas Kūčių vakarą nevalgys žuvies, ateinančiais metais turės problemų su utėlėmis. Sunku pasakyti, ar tokie spėliojimai pasitvirtino, tačiau jeigu vis dėlto planuojate nelaužyti nusistovėjusių papročių, siūlome Jums išbandyti tris skirtingus silkės receptus – jie tiks ir Kūčių, ir Kalėdų stalui.
Silkė su džiovintais vaisiais
Jums reikės:
- 4 silkės filė griežinėlių;
- 2 morkų;
- 2 svogūnų;
- 120 gramų džiovintų slyvų, razinų ir abrikosų
- 3 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 4 valgomųjų šaukštų pomidorų padažo;
- Pipirų ir cinamono pagal skonį.
Paruošimo būdas:
- Kubeliais supjaustykite morkas bei svogūnus ir juos tuomet apkepkite aliejuje.
- Džiovintus vaisius reikėtų mirkyti vandenyje, tol, kol taps minkšti – tuomet juos nusausinkite, supjaustykite ir kartu su daržovėmis šiek tiek apkepkite.
- Į mišinį įpilkite pomidorų padažo, įberkite pipirų ar cinamono, dar truputį pakepkite ir palikite atvėsti.
- Supjaustykite žuvį, sudėkite į lėkštę ir ant viršaus uždėkite džiovintų vaisių padažą. Jį taip pat galite sumaišyti, arba susukti į silkės rutuliukus.
Silkė su saulėgrąžomis
Ingredientai:
- 2 didesni griežinėliai silkių filė;
- 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 2 svogūnai;
- 150 gramų išlukštentų saulėgrąžų;
- Prieskonių (pipirų, druskos) pagal skonį.
Gaminimas:
- Nedideliais griežinėliais supjaustykite žuvį ir sudėkite ją į lėkštę.
- Vos keletą minučių pakepinkite saulėgrąžas keptuvėje ir palikite jas šiek tiek atvėsti.
- Tuomet pakepinkite svogūnus, juos sumaišykite su saulėgrąžomis ir jei norisi, pagardinkite prieskoniais.
- Įdarą uždėkite ant silkės ir keliolikai minučių įdėkite į šaldytuvą.
Silkė su pievagrybiais
Reikės:
- 2 silkės filė;
- 500 gramų pievagrybių;
- 2 svogūnų;
- 4 valgomųjų šaukštų majonezo;
- Žiupsnelio pipirų;
- Aliejaus.
Gaminimo eiga:
- Supjaustytus pievagrybius pakepkite ant aliejaus ir įdėkite į atskirą indą.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite susmulkintus svogūnus ir sumaišykite juos su pievagrybiais.
- Į gautą mišinį įdėkite majonezą, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
- Susmulkinkite silkę nedideliais griežinėliais, sudėkite į lėkštę ir užklokite anksčiau pasigamintu padažu. Palikite kuriam laikui pasimarinuoti.
Visi šie silkės receptai – išties nesudėtingi, tad prireiks tik atitinkamų ingredientų ir šiek tiek kulinarinių sugebėjimų, kad puikiu skoniu pavyktų nustebinti visus susirinkusius svečius. Galite ir truputį paimprovizuoti – nuo to Kūčių patiekalai taps tik dar įdomesni!