Jei per Kūčias laikomės pasninko ir valgome silkę, kūčiukus ir kitus tradicinius patiekalus, Kalėdoms norisi kažko kito – dažniausiai tai mėsiški valgiai, kurių reikia atsisakyti šventės išvakarėse, ir, žinoma, įvairūs saldumynai, tarp jų ir tortai Kalėdoms. Pasirinkimas priklauso nuo to, koks tortas Kalėdoms jums atrodo skanesnis, juk sakoma, kad dėl skonio nesiginčijama, tačiau gana dažnai šiai šventei šeimininkių kepti pasirenkamas kalėdinis aguonų tortas. Gal todėl, kad per Kūčias valgomi aguonpienis ir kūčiukai su aguonomis? Kaip ten bebūtų, siūlome jums pasigaminti gardų šventinį aguoninį tortą, kuris pasaldins jūsų Kalėdų vaišes.
Gaminimo trukmė – 2 valandos.
Jums reikės:
Užpilkite aguonas verdančiu vandeniu ir palikite, kad mirktų per naktį. Kitą dieną išmirkusias ir nusunktas jas mažiausiai du kartus sumalkite mėsmale. Elektriniu plakikliu suplakite kiaušinių trynius su cukrumi, kad jie pabaltų, paskui įmaišykite juos į aguonų masę. Įberkite džiūvėsius, cinamoną ir vanilę bei gerai išmaišykite gautą masę. Iki gana standžių putų išplakite baltymus, pamažu juos pilkite ir įmaišykite į aguonas.
Ištepę sviestu kepimo formą, supilkite į ją aguonų masę. Išlyginkite paviršių, pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, kad keptų maždaug 45–50 minučių, tuo metu keptuvėje paskrudinkite migdolų skiedreles, kad jos lengvai parustų. O ne itin dideliame puode pašildykite indelį kondensuoto saldinto pieno.
Kai pyragas bus iškepęs, subadykite jį mediniu pagaliuku bei po truputį pilkite šiltą kondensuotą pieną, kuris turi susigerti į tortą. Kol kondensuotas pienas dar šiltas, užbarstykite migdolų skiedrelių, kad šios priliptų prie torto. Vėliau palikite tortą, kad jis atvėstų ir sustingtų.
Skanių Kūčių ir Kalėdų!
Aguonų sėklos nesukelia alergijos, jas rekomenduoja besilaukiančioms ar ką tik pagimdžiusioms moterims yra itin maistingos. Išskyrus sėklas, kurios beveik visame pasaulyje naudojamos kulinarijoje kepiniams, visos kitos aguonų dalys yra nuodingos.