Kaip iškepti skanų kalėdinį pyragą?
Vieni Kalėdas sunkiai įsivaizduotų be dovanų, tuo tarpu kitus vilioja galimybė pasimėgauti pačiais gardžiausiais valgiais ir desertais. Jei manote, kad priklausote antrajai grupei ir svarstote, kokiais saldumynais šiais metais praturtinti šventinį stalą, siūlome Jums išbandyti vieną populiarų Kalėdinio pyrago receptą. Jis ilgai liks šviežias ir sulauks komplimentų net iš pačių išrankiausių, tačiau pasiruošimo darbus reikės pradėti anksčiau, tad pats metas išsitraukti prijuostę – tegul namai jau dabar pakvimpa Kalėdomis!
Ingredientai:
- 450 gramų sviesto;
- 420 gramų rudojo cukraus;
- 6 kiaušinių;
- Stiklinė alkoholinio (romo, viskio) arba nealkoholinio (praskiesto sirupo) gėrimo;
- Apelsino ir citrinos sulčių bei žievelės;
- 520 gramų miltų;
- Šaukštelio kepimo miltelių;
- 150 gramų maltų migdolų;
- 100 gramų kitų ar tų pačių kapotų riešutų;
- 2 kilogramų džiovintų vaisių ir uogų (tiks vyšnios, kriaušės, spanguolės, razinos ir t.t., tačiau didesnių vaisių nepamirškite sukapoti);
- Prieskonių pagal skonį (cinamono, kardamono, anyžiaus).
Gaminimo eiga:
- Į vieną indą sudėkite miltus, maltus migdolus, įmaišykite kepimo miltelius ir pasirinktus prieskonius.
- Išmirkykite džiovintus vaisius ir uogas – juos sudėkite į kitą indą, o taip pat įberkite riešutus ir visą masę apvoliokite keliais šaukštais miltų.
- Prireiks dar vieno indo – jame plakikliu sutrinkite sviestą ir cukrų, o kai masė taps puri, po vieną dėkite kiaušinius ir toliau viską plakite. Tuomet šią masę papildykite apelsino ir citrinos sultimis bei nutarkuotomis žievelėmis ir viską gerai išmaišykite.
- Į trečiąjį indą sudėkite antrojo indo turinį (džiovintus vaisius ir riešutus) ir vėl viską gerai išmaišykite.
- Supilkite likusį miltų mišinį ir viską išmaišę supilkite masę į kepimo formą.
- Pyragą kepkite maždaug tris valandas 160 laipsnių temperatūroje.
- Ataušinkite kepinį skardoje, pradurkite jame skylutes ir apšlakstykite pasirinktu skysčiu – tuomet suvyniokite ir laukite Kalėdų.
Šio Kalėdinio pyrago skonis atsiskleidžia tik tuomet, kai jis yra gerai subrandintas, tad šiuo delikatesu turėtumėte pasirūpinti kaip įmanoma anksčiau – bent jau likus kelioms dienoms iki jo degustacijos. O jei pasiryšite jį pagaminti dar anksčiau, kas kelias dienas turėtumėte patikrinti ar jis neišdžiūvo – tuomet reikėtų dar šiek tiek jį apšlakstyti alkoholiu ar praskiestu sirupu. Sunkiausia užduotis – sulaukti, kol bus galima jo paragauti, tačiau kulminacija tikrai nenuvils – šis Kalėdinis kepinys patiks net ir patiems didžiausiems smaližiams.