Išsikepkite gardžių sausainių – puikiai tiks šventiniam stalui.
Jums reikės:
(Gaminimo laikas – daugiau nei valanda)
Medų, cukrų ir sviestą sudėkite į storadugnį prikaistuvį, maišykite ir kaitinkite virš nedidelės ugnies (arba virš garų vonelės, kad nesviltų) tol, kol masė taps vientisa, nebeliks cukraus grūdelių. Bet neužvirinkite. Vėliau leiskite jai truputį atėsti, įpilkite citrinų sulčių.
Kai medaus masė bus kiek pravėsusi, įmaišykite į ją kiaušinį, po truputį maišydami suberkite miltus, prieš tai juos sumaišę su kepimo milteliais ir prieskoniais. Išminkykite tešlą, kad ši būtų gan minkšta. Tada uždenkite ją maistine plėvele ir mažiausiai valandai ar dviem (o geriausia – per naktį) padėkite į šaldytuvą.
Pabarstykite pasirinktą paviršių miltais, ant jo iškočiokite tešlą, kad ši būtų 3–4 milimetrų storio. Išpjaustykite ar formelėmis išspauskite norimos formos sausainius. Skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite į ją sausainius, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių maždaug 8–12 minučių. Kai iškeps, tegu keletą minučių atvėsta orkaitėje, o galutinai atvėsinkite ant grotelių.
Papuoškite sausainius norimu glajumi. Turbūt dažniausiai šeimininkės renkasi baltyminį – jis tvirtesnis, juo galima išpiešti gražesnius raštus. Jam pasigaminti reikia vieną (paprastai M dydžio) kiaušinio baltymą šaukštu išsukti su maždaug 200 g cukraus pudros ir trupučiu citrinos sulčių (jeigu norite, kad glajus būtų spalvotas, reikės įmaišyti maistinių dažų). Sukti reikia gana ilgai, t. y., 15–20 min. Gerai išsuktas glajus nekrenta nuo šaukšto, yra tirštas, patrynus tarp pirštų nebesijaučia cukraus dalelyčių. Juo piešti galima naudojant ploną teptuką arba šaldymui skirtą maišelį, prakirpus mažą skylutę. Jei norite paprasčiau paruošiamo glajaus, rinkitės citrininį, tik juo bus sudėtingiau išgauti tikslius raštus. Į citrinos sultis dėkite cukraus pudros ir išsukite iki vientisos, lygios konsistencijos.
Kad liktų minkšti, sausainius laikykite sandarioje dėžutėje.