Kas jums asocijuojasi su Kalėdomis? Meduoliai, mandarinai, karštas vynas, dovanos, eglutės ir... imbieriniai sausainiai. Dažnai jie taip ir vadinami – kalėdiniai imbieriniai sausainiai. Jie gali būti ir kaip dovana, ir kaip vaišės tiek laukiant draugų ar artimųjų, tiek ir kaip lauknešėlis šventiniu laikotarpiu einant į svečius ar darbą, mokyklą, universitetą. Lengvi imbieriniai sausainiai pavyks net virtuvės pradinukams, ką jau kalbėti apie patyrusias šeimininkes, sukaupusias patirties bagažą. Imbieriniai sausainiai Kalėdoms dažniausiai būna žvaigždučių, eglučių, žmogeliukų, snaigių formos.
Manoma, kad pirmasis imbierinių sausainių receptas 2400 m. pr. Kr. atkeliavo iš Graikijos, o vėlyvaisiais viduramžiais beveik visos Europos šalys turėjo savitus receptus, pagal kuriuos iškeptus gardėsius pardavinėdavo kalėdinėse mugėse. Sakoma, kad imbierinį žmogeliuką atrado karalienė Elžbieta I-oji – ji įsakė kepti žmogeliukus, kurių veidai būtų panašūs į aukštuomenės vyrų veidus – karalienė, lankydama tuos žmones, jiems padovanodavo sausainių su jų šaržais.
Jums reikės:
Sausainiams:
Glajui:
Dėkite į puodą sviestą, pieną, medų ir cukrų, viską ištirpinkite, sudėkite prieskonius, kartkartėmis pamaišydami virkite 5 minutes ant silpnos ugnies. Persijokite miltus su kepimo milteliais, supilkite į juos šiek tiek atvėsintą sirupą, gerai išmaišykite, suminkykite. Sulipinkite tešlą į gumulą, padėkite į šaldytuvą ir laikykite ten mažiausiai valandą. Padalinkite tešlą į keletą dalių, iškočiokite kuo ploniau ir naudodami norimas formeles išspauskite sausainius. Mentele arba plačiu peiliu atsargiai juos perkelkite ant skardos, kuri ištiesta kepimo popieriumi. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite maždaug 12–15 min.
Glajui kruopščiai nuplaukite kiaušinį su geriamąja soda, nusausinkite, atskirkite trynį nuo baltymo, kurį lengvai išplakite, išspauskite citrinos sulčių, pamažu plakdami po truputį berkite miltelinį cukrų, kol glajus taps reikiamo tirštumo. Sudėkite glajų į mažą maišelį, prakirpkite kampelį, kai sausainiai bus iškepę ir atvėsę, juos dekoruokite.
Jaukių ir gardžių švenčių!