Išvertus iš lotynų kalbos, žodis „adventus“ reiškia „atėjimas“, krikščionys adventu vadina laikotarpį, trunkantį keturias savaites iki Kalėdų. Į Lietuvą ši tradicija atėjo kartu su krikščionybe. Ketvirtą sekmadienį prieš Kalėdas katalikų bažnyčiose prasideda ir adventas, ir naujieji liturginiai metai. Anglikonų, liuteronų ir kai kurios kitos krikščionių bendruomenės advento laikotarpį pradeda šeštą sekmadienį prieš Kalėdas arba pirmą sekmadienį po šv. Martyno dienos (lapkričio 11 d.). Tai ramybės, susikaupimo laikotarpis, kai nerengiamos šventės, vakarėliai, daugiau laiko skiriama dvasiniams dalykams, buvimui su artimaisiais. Tokia yra advento prasmė. O kokie yra advento papročiai ir tradicijos?
Žinomiausi advento simboliai – advento vainikas ir advento kalendorius. Advento vainikas dažniausiai pinamas iš eglės ar pušies šakų, į jį įstatomos keturios žvakės: trys violetinės ir viena rožinės spalvos, kuri simbolizuoja džiaugsmą ir ją reikia uždegti trečiąjį advento sekmadienį. Pirmąjį advento sekmadienį uždegama viena žvakė, po savaitės – dvi, kol galiausiai ketvirtąjį advento sekmadienį uždegamos visos keturios. Tokie vainikai būna ir bažnyčiose, ir namuose, iš pradžių ši tradicija atsirado protestantų bendruomenėse, vėliau paplito plačiau. Advento kalendorius yra pakankamai nauja tradicija, atsiradusi XIX a. pabaigoje–XX a. pradžioje, jis padeda skaičiuoti, kiek dienų liko iki šv. Kalėdų. Dažniausiai toks kalendorius skirtas vaikams (kuriems sąvokos „savaitė“ ar „mėnuo“ dar nėra labai aiškios), kiekvienai dienai skiriamas langelis/maišelis, kuriame paslėpta maža dovanėlė, užduotėlė ar saldumynas, laiškelis (linkėjimas, eilėraštis, maldelė, mįslė).
Dar viena advento tradicija – pasninkas. Krikščionys penktadieniais (kartais – pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais) arba kasdien šiuo laikotarpiu nevalgo mėsos (kartais ir pieno, bet šiais laikais rečiau) produktų. Taigi kokie yra advento patiekalai? Dažniausiai pasninko metu valgomi žuvies patiekalai (ypač mėgstama silkė), vietoje mėsos mitybos specialistai pataria valgyti įvairias pupeles, lęšius, bolivines balandas ar avinžirnius. Kiti lietuvių mėgstami advento valgiai – raudonieji burokėliai, žirniai, džiovinti vaisiai bei grybai. Gruodžio mėnesį prekybos centruose jų pardavimai gerokai išauga. Advento receptai dažniausiai siūlo gaminti valgius iš žuvies, grybų, įvairių kruopų, bulvių. virti sriubas ir pan