Pradžia

Tradiciniai Kalėdų patiekalai

Tradiciniai Kalėdų patiekalai

Visais laikais Kalėdinis stalas būdavo nukraunamas valgiais – buvo tikima, jog nuo vaišių gausos priklausys ir Naujųjų metų gerovė. Tad jau nuo ankstyvo ryto, vos tik nukraustę Kūčių patiekalus, lietuviai ruošdavo naujas Kalėdų vaišes – nuo senų laikų mūsų šalyje mažai kas pasikeitė, todėl ir dabar, artėjant gražiausioms žiemos šventėms, vis dažniau susimąstome, kaip turėtų atrodyti mūsų Kalėdinis meniu.

Kalėdiniai valgiai senovėje

  • Pagrindiniu valgiu dažniausiai tapdavo Kalėdiniai patiekalai iš mėsos – šernienos ar kiaulienos. Artėjant šventėms, būdavo atliekamos skerstuvių apeigos, o kiaulės galva puošiama žalumynais – visi šie ritualai, kaip ir pats mėsos valgymas, ateinančiais metais turėjo prišaukti geresnį žemės derlingumą.
  • Bajorai mielai rinkdavosi keptą žąsį, tačiau tai tikrai nebuvo vienintelis Kalėdų maistas – juk atėjus šventėms visiems norisi sočiai pavalgyti. Grikiai, morkų sklindžiai, raugintų kopūstų ir vynuogių troškinys bei šerbetas būdavo dažniausi Kalėdų stalo patiekalai.
  • Noriai būdavo ruošiami ir pačių sugautos žuvies patiekalai, kuriuos tik vėliau, sugriežtinus žvejybos tvarką, pakeitė ir šiais laikais mėgstama silkė.
  • Neapsieita ir be šaltienos, kuri seniau pagarbiai būdavo vadinama tortu – šis valgis visuomet būdavo dailiai papuoštas, todėl tapdavo pagrindiniu stalo akcentu.

Šiuolaikiniai receptai Kalėdoms

Kai kurie Kalėdų valgiai išliko populiarūs iki šių dienų, tačiau planuodami šventinį meniu, stengiamės, jog receptai būtų kuo paprastesni. Vis dėlto, didžioji dalis darbo bus atlikta tuomet, kai pasirūpinsime karštu patiekalu – štai keletas paprastų idėjų:

Kepta višta. Vienas lengviausių būdų pateikti keptą vištą – porą dienų palaikyti ją pomidorų padažo ir majonezo marinate. Prieš kepimą siūloma į jos vidų įdėti obuolį, keptą svogūną ir esant poreikiui – pagardinti prieskoniais. Šiam patiekalui daug laiko skirti nereikės, tačiau sotūs liks visi susirinkę svečiai.

Kepta žąsis. Šį paukštį galima paruošti įvairiausiais būdais, tačiau vienas paprasčiausių – iš vakaro ištrinti jį druska, pipirais ir kitais Jūsų mėgstamais prieskoniais. Tiesa, jei norite, kad žąsis iškeptų laiku, iš anksto galite apskaičiuoti jos kepimo laiką – kiekvienam kilogramui tuomet reikės maždaug 45 minučių. Šį patiekalą siūloma nuolat (maždaug kas 20 minučių) pašlakstyti alumi ir praėjus pusei kepimo laiko apversti – padirbėti šiek tiek reikės, tačiau rezultatas tikrai pateisins lūkesčius.

Kalėdų patiekalai neapsiriboja vien tik kepiniais, todėl teks pasirūpinti mišrainėmis ir įvairiausiais šaltais užkandžiais – šiuo atveju šeimininkės dažniausiai neapsiriboja tradicijomis ir svečius stebina netikėčiausiais kulinariniais šedevrais. Tam prireikia ir fantazijos, ir atitinkamų indų, tačiau pasistengti verta – juk norisi, kad patiekalai Kalėdoms būtų patys gardžiausi.

 

Grįžti atgal