Pradžia

Kalėdiniai kepiniai

Kalėdiniai kepiniai

Kalėdiniai saldumynai

Šventinių Kalėdinių valgių sąrašas visuomet papildomas ir saldumynais – juos su dideliu noru ragauja mažieji, tačiau lygiai taip pat neatsispiria ir suaugusieji. Taupantys laiką dažnai tenkinasi tuo, ką gali pasiūlyti konditerijos parduotuvės, tačiau mūsų pačių su meile paruoštas Kalėdinis pyragas ar kiti skanumynai sulaukia kur kas daugiau susižavėjimo. Tad pats metas pasiraitoti rankoves ir pradžiuginti artimuosius savais kepiniais!

Kalėdoms skirtų gaminių galima surasti pačių įvairiausių – vieni renkasi imbieru gardintus sausainius, tuo tarpu kitų dėmesį patraukia Kalėdiniai meduoliai, pyragai ar kiti nesudėtingi receptai. Siūlome Jums išbandyti vieną šių kepinių variantą – atlikę degustaciją anksčiau, nuspręsite, ar jis tiks Jūsų šventiniam stalui.

Kalėdiniai meduoliai

Šiam patiekalui reikės:

  • Kiaušinio;
  • 200 g medaus;
  • 500 g miltų;
  • 150 g rudojo cukraus;
  • 150 g sviesto;
  •  Arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, cinamono, muskato ir imbiero;
  • Žiupsnelio maltų gvazdikėlių ir druskos.

Gaminimas:

  • Pirmiausia ant vidutinio stiprumo ugnies virinkite medų, sviestą ir cukrų, tol, kol pastarasis visiškai ištirps. Palikite šią masę atvėsti tol, kol ji taps tąsi ir panaši į karamelę.
  • Iš likusių ingredientų išmaišykite tešlą, o jos viduryje suformuokite duobutę – ji bus skirta prieš tai pagamintai tąsiai masei. Minkykite tešlą tol, kol taps minkšta ir glotni, o jei ji pernelyg stipriai limpa, panaudokite dar šiek tiek miltų. Ją nakčiai reikėtų palikti šaldytuve.
  • Tuomet sekančią dieną galėsite suformuoti sausainius – tam puikiai tiks specialios formelės, o jei jų neturite, patiems teks iš tvirtesnio popieriaus iškirpti pageidaujamas formas ir pagal jas apipjaustyti tešlą.
  • Paruoštus sausainius uždėkite ant popieriumi padengtos skardos ir 180 laipsnių temperatūroje kepkite apie 10 minučių – visą šį laiką juos reikėtų atidžiai stebėti, nes kai kuriose orkaitėse jie gali iškepti kur kas greičiau.

Šie Kalėdiniai saldumynai gali tapti ir Jūsų eglutės puošmena – tokios dekoracijos dažnai būdavo pasirenkamos senovėje, tad jeigu ieškote originalių idėjų, sausainius taip pat galite dekoruoti gardžiu glajumi.

Glajui reikės:

  • Kiaušinio baltymo;
  • 200 g cukraus pudros;
  • Šiek tiek citrinos rūgšties.

Paruošimas:

Visus šiuos ingredientus reikia maišyti tol, kol gausis vientisa ir tiršta masė. Jei ji per skysta – prireiks dar pudros, o jei per tiršta – situaciją išgelbės vanduo. Tuomet glajų reikia supilti į konditerinį maišelį ir, į pagalbą pasitelkus fantaziją, šventiškai papuošti savo sausainius.

Šie meduoliai – pakankamai paprasti, tačiau tikrai ne prasti, todėl puikiai tiks ir šventiniam stalui, ir namų dekoracijoms. Receptą visuomet galite patobulinti ir savais ingredientais, tad kol galvos dar neužgulė šventiniai rūpesčiai, paskirkite šiek tiek laiko konditeriniams eksperimentams – tuomet būsite tikri, jog ant šventinio stalo puikuosis patys gardžiausi skanumynai.

Grįžti atgal